Kwaaltjes

Op deze pagina vind je tips over kwaaltjes. Klik op 1 van de paarse buttons om direct naar het onderwerp van je keuze te gaan.
De inhoud van deze pagina is op geen enkele wijze gesponsord. Het zijn persoonlijke ervaringen & tips.

Raadpleeg altijd eerst je huisarts of kinderarts voordat je met middelen & medicijnen aan de slag gaat!

 

Antibiotica gebruik

Als je kind een bacteriële infectie heeft die niet overgaat, is het fijn dat antibiotica bestaan. Helaas doodt antibiotica ook alle goede bacteriën; het hele maag/darm stelsel ‘doet mee’. Met soms meer bijwerkingen dan je lief zijn. Wat kun je doen?

  • Probiotica voor behoud van een goede darmflora, bijvoorbeeld: Dino Orthiflor Poeder. Dit is bij de drogist te koop; helaas niet bij elke. Het is vrij prijzig, maar werkt wel goed.
  • Als er spruw in de mond ontstaat door het innemen van antibiotica: Nystatine Labaz of Daktarin orale gel voor in de mond. En gebruik hierbij Miconazolnitraat crème voor de billen (dit is zonder recept te koop bij de apotheek of drogist). Spruw gaat namelijk via de mond door het hele maag/darm stelsel en kan zo ook de billen aantasten.
    • Bij Nystatine moet je minimaal 48h door blijven behandelen na het verdwijnen van spruw. Anders kunnen de klachten terugkomen.
    • Heeft je kind een sonde? Geef dan 1 x per dag 1 extra dosering Nystatine direct door de sonde. Dit i.v.m. het helen van het maag/darm stelsel.
    • Miconazolnitraat maximaal 2 x per dag dun op de billen aanbrengen. Verder sudocrem of zinkolie gebruiken om de billen te beschermen (zie: Kapotte Billen Tips).

Blaasontsteking

Regelmatig blaasontsteking is geen pretje. Een hoge zuurgraad in de blaas is heel belangrijk, om dit te bevorderen kun je onder andere gebruiken:

  • Orthiflor Fem: een probiotica middel speciaal voor vrouwen / meisjes. Gunstige werking op blaas én darmstelsel.
  • Vitamine C poeder: ik gebruik een natuurlijk middel van Holland & Barrett. Het bevat geen natrium of andere schadelijke stoffen. De poedervorm is makkelijk op te lossen en door voeding, drinken of een sonde te geven.
  • Cranberry poeder: cranberry heeft de eigenschap bacteriën in de blaas aan zich te hechten. Deze worden dan ook makkelijker uit geplast. Je kunt sachets gebruiken met oplosbaar poeder van Cranberola (half sachet per keer), of capsules die je openmaakt. Kan door de sonde gegeven worden. Let op: smaakt erg zuur!
  • D-Mannose: dit is een 100% natuurlijke stof die in cranberry te vinden is, maar ook in andere fruitsoorten. De hoeveelheid D-Mannose is dan echter klein. Het kan effectief zijn om D-Mannose capsules te gebruiken. Want dit is het stofje waar de E. coli bacterie zich aan hecht.

Kapotte billen

Bij kapotte billen zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

  • Ik zweer bij  Dr. Swaab Zinkolie. Sinds ik dit gebruik heeft Bommel geen kapotte billen meer gehad!
  • Liever iets anders dan zinkolie? Je kunt de billen ook dik insmeren met Sudocrem en daarna een laag maïzena er overheen deppen. Bij Bommel vaak een wonder combinatie gebleken!
  • Billendoekjes met parfum bijten de billen verder kapot. Daarom gebruik ik parfumvrije & hypoallergene billendoekjes. Bijvoorbeeld van: Zwitsal, Albert Heijn, Etos of Kruidvat huismerk. Als de billen extreem kapot zijn kun je ook wattenbollen en water gebruiken om de billen voorzichtig schoon te maken.
  • Met blote billen laten liggen kan ook helpen. Tip: leg er een celstofmatje onder of een matje van DryNites i.v.m. ongelukjes.
  • Bij luier uitslag & kapotte billen kun je Miconazolnitraat gebruiken. Maximaal 2 x per dag dun op de billen aanbrengen. Verder Sudocrem of Zinkolie gebruiken om de billen te beschermen.
  • Bij een flinke poepbroek komen vochtige washandjes van pas – ook handig voor mee op reis! Ik gebruik die van Kruidvat huismerk graag, want: niet al te duur, ze ruiken lekker en ze zijn vochtig genoeg (dat is nl. niet altijd het geval). Bij kapotte billen kun je deze washandjes alleen beter niet gebruiken i.v.m. de alcohol en parfum in de washandjes.

Misselijkheid

Is jouw kind vaak misselijk, thuis of in het ziekenhuis?

  • Hier bestaat medicatie voor, maar een hele simpele en effectieve manier om van die misselijkheid af te komen is door je kind te laten ruiken aan een alcoholdoekje (vaak in het ziekenhuis aanwezig en o.a. te koop bij Bol.com.). Laat je kind rustig inademen met de neus net boven het doekje. Uit onderzoek blijkt dat misselijkheid behandelen met alcoholdoekjes net zo effectief is als medicijnen (per infuus).
  • Vroeger werd er ook wel geroken aan een zakdoekje waar Eau de Cologne (de bekende 4711) op was gedaan.
  • Een alternatief zou misschien kunnen zijn om te ruiken aan lavendel e/o een etherische olie met lavendel of pepermunt. Maar daar is geen onderzoek naar gedaan.

Paracetamol gebruik

Wanneer je kind paracetamol nodig heeft dan werken zetpillen snel (binnen 15 min.). Maar veel kinderen vinden het inbrengen hiervan niet prettig. Wat is het alternatief?

  • Je kunt vloeibare paracetamol van Sinaspril gebruiken. Deze kun je door de voeding doen of door de sonde geven. Werkt binnen 30 minuten. Het heeft wel een bijzondere fruitsmaak.
  • Of je kunt een (halve) gewone paracetamol tablet verpulveren en door eten of drinken doen. Dosering uiteraard afhankelijk van de leeftijd. Ik doe dit met Bommel en verstop dit in haar eten. Zetpillen vindt ze vreselijk en Sinaspril tabletjes of drank vindt ze qua smaak te heftig en accepteert ze niet.

Pleisters verwijderen

Niks zo vervelend als pleisters verwijderen of pleisters wisselen van bijvoorbeeld een sonde! Het is niet fijn voor je kind en daarna zijn er altijd pleisterresten.

  • We Peel is een pleister verwijderaar die heel goed werkt. De vloeistof werkt nog beter dan de doekjes. De vloeistof moet tussen de huid en de pleister aangebracht worden en niet op de pleister. Ik heb het zelf ervaren in onze Emla® Tutorial, ik voelde echt helemaal niks! (Te koop via Hulpmiddelwereld.nl)
  • Voor achtergebleven pleisterresten gebruikte ik bij Bommel mijn eigen huidvriendelijke make-up remover! Je hoeft niet hard te boenen en is zacht voor de huid. Ik gebruik L'Oreal oog- en lip reinigingslotion. Gewoon met een watje deppen en daarna uiteraard even met lauw water wassen.

Verkoudheid

Het is vervelend als je kind erg verkouden is en zijn/haar neus dicht zit. Bommel is helaas vaak verkouden. Hierbij wat tips:

  • Neusdruppels zijn makkelijker te gebruiken bij een baby dan neusspray.
  • Je kunt zelf een fysiologische zoutoplossing maken en per neusgat 1 ml met een klein spuitje inspuiten. Recept: Voeg aan 250 ml gekookt water 1 afgestreken theelepel keukenzout toe. Laten afkoelen! Deze zoutoplossing is afgedekt 48h houdbaar. Je kunt ook fysiologische neusspray kopen bij de drogist.
  • Als fysiologisch zout niet voldoende helpt, dan kun je via de huisarts Xylometazoline neusdruppels vragen; dit geldt voor kinderen jonger dan 2 jaar. Vanaf 2 jaar kun je het bij de drogist of apotheek kopen. Dit middel zorgt ervoor dat de slijmvliezen een paar uur minder gezwollen zijn en er dus minder slijmproductie is.
    • LET OP!! Xylometazoline mag je maximaal 2 x per dag toedienen en niet langer dan 7 dagen achter elkaar gebruiken! Ook moet je minimaal 2 dagen compleet gestopt zijn, wil je het middel weer mogen gebruiken.
    • Na het spoelen van de neus kun je, bij erge verstoptheid, de neusgaten nog oppervlakkig uitzuigen. Ik heb de Otrivin Baby Aspirator gebruikt. Je komt niet diep in de neus, maar kunt wel het slijm verwijderen. Wel zo prettig!
    • Luuf is een verkoudheidsbalsem die je op de borst, tussen de schouderbladen en onder de voeten kunt smeren. Niet te veel gebruiken, want het is een sterk middel!