Weerstand
“Das goed voor de weerstand.”, een uitspraak die veel ouders van, met name, jonge kinderen horen. Een hap zand, een speeltje dat op de grond valt en je niet grondig schoonmaakt. Het zou allemaal helpen om weerstand op te bouwen. Zodat je bestand bent tegen allerlei bacillen en daardoor minder snel ziek wordt. Ook kwetsbare kindjes moeten in het begin weerstand opbouwen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan…
Van de regen in de drup
Met Fiene was ik niet zo moeilijk. Die mocht van mij lekker rouwdouwen en haar gang gaan. Al was ze snip verkouden, dan ging ze nog naar het Kinderdagverblijf. Met Bommel is dat anders. We wassen onze handen tot ze er schraal van worden, speeltjes die vallen worden goed afgespoeld en als ze verkouden is gaat ze nergens mee naartoe. Ik weet ook heus wel dat ook zij weerstand op moet bouwen. En met een grote zus die naar school gaat kun je sommige virussen niet buiten de deur houden. Maar kunnen we dat niet lekker bewaren tot de zomer?! Want het lastige is, dat als Bommel ziek wordt, er meteen een soort kettingreactie volgt waardoor ze van de regen in de drup komt.
Huizenruil
De winter met al zijn knusse binnenhuis activiteiten en het bij elkaar kruipen van mensen helpt niet bepaald als je een kwetsbaar kindje hebt. Ik denk er dan ook serieus over na om Sinterklaas een brief te schrijven. Het lijkt me namelijk wel wat om aan een huizenruil te doen. Zodra de stoomboot naar Nederland vertrekt, boarden wij het vliegtuig naar Spanje. Zoiets. Dan maken we er meteen een soort zorghotel van. Dan kunnen meerdere ouders met hun zorgintensieve kindje mee. Hij heeft toch plek zat!
Weerstand versus weerstand
Weerstand of ‘bestand zijn tegen’ speelt op meerdere fronten. De bacteriën zelf, bijvoorbeeld, komen ook steeds meer in de weerstand… Een ontwikkeling die ik met argusogen en ook wel wat angst & beven volg. Want er zijn steeds meer resistente bacteriën en steeds minder goed werkende antibiotica. Er komen ook bijna geen nieuwe middelen meer op de markt. Op dit moment is Bommel een fervent antibiotica gebruikstertje. Dat zal hopelijk geen jaren duren. Maar de strijd van haar weerstand versus de weerstand van bacteriën is wel een spannende.
Ook ouders van een zorgintensief en/of kwetsbaar kind moeten bestand zijn tegen van alles. Wij moeten meerdere vormen van weerstand opbouwen:
weerstand tegen alles wat jou & je kindje overkomt,
weerstand tegen medische handelingen,
weerstand tegen onbegrip,
weerstand tegen “de norm”,
weerstand tegen verwachtingen,
weerstand tegen je eigen grenzen.
Eigenlijk komt het neer op: weerstand tegen de weerstand!