9 x speelplezier voor tijdens schoolvakanties
Vera
12 augustus 2022

9 x speelplezier voor tijdens schoolvakanties

Via social media deel ik nog wel eens dingen die ik uit de kast trek om Bommel te vermaken tijdens schoolvakanties. Veel van deze speeltips hoor ik gaandeweg een schooljaar van Bommels klassenteam. Die ‘sla ik dan op, op mijn harde schijf’ (lees: in mijn hoofd). Als we tijdens een vakantie op het punt komen dat we voor de zoveelste keer iets ter vermaak moeten verzinnen, dan komen ze nog wel eens bovendrijven, die tips. Ik heb ze voor je op een rij gezet!

 1. Maak je eigen zand-tovertafel
  Foto Mantelmama zand-tovertafel tipDe klas van Bommel heeft zelf een ‘zand-tovertafel’ gemaakt. Je neemt een gewone afsluitbare plastic bak (van bv. de Action) en een veilige ledlamp (deze is van de Decathlon). De lamp stop je in de bak. Vogelzand op de deksel strooien en klaar is je zandtafel. Heb je ineens een zandtovenaar in huis! (Je kunt natuurlijk ook kinetisch speelzand gebruiken.)
 2. Zelf je slingers ophangen
  Als Brabantse zag ik serpentine vooral tijdens Carnaval, maar Bommel vindt het heerlijk om door de serpentine heen te woelen met haar handen. Pak een mand, plastic bak(je) of gebruik het tableau van de rolstoel e/o aangepaste kinderstoel, blaas er een paar slierten serpentine op of in en spelen maar!
 3. Zwevend plezier
  Bommel is fan van ballonnen. Ze gooit ermee en gaat er zelf ook rustig bovenop liggen – als ze groot genoeg zijn! Toen ze een keer ziek was, kregen wij van 1 van onze pgb-ers een heliumballon van Greetz per post. Het bleek een schot in de roos. Bommel heeft er veel plezier van gehad. Helemaal in een deuk ligt ze op die dingen. Dus nu bestellen we soms in een vakantie – als we geen idee meer hebben wat we nu weer eens uit de kast moeten trekken – een heliumballon. 1 ballon kost € 15,- bij Greetz en een trosje van 3 ballonnen kost € 22,-. Ze blijven zeker wel 2 weken goed, soms zelfs langer, en ze zijn behoorlijk hufterproof. Je kunt natuurlijk ook zelf ballonnen kopen en een heliumtankje op de kop tikken.
 4. Rollen tot je een ons weegt
  Ook ballen vindt Bommel he-le-maal geweldig. Wij hebben thuis een ‘Confetti bal’ van 40 CM doorsnee waar ze vaak bovenop ligt en dan giert ze het uit. Maar die is niet zo makkelijk mee te nemen op vakantie… Een tip: neem een ouderwetse opblaasbare strandbal mee. Die zijn lekker stevig, dus die redden dat gestoei wel tot je weer thuis bent!
 5. Zwemmen in de pasta
  Deze heb ik ook ‘gejat’ van de klas. Tijdens een kerstvakantie was er geen land met Bommel te bezeilen. Uit pure nood hebben we ons opblaasbare zwembad uit de garage gevist, opgepompt en een zooi ongekookte pasta erin gegooid. Bommel wordt namelijk helemaal zen als ze daarin kan wroeten. Het heeft die vakantie gered! Sindsdien is het ons ‘noodpakket’ als al het andere al geprobeerd is en niks meer werkt. Je kunt de pasta uiteraard ook gewoon in een plastic bak doen, o.i.d. Liever geen pasta? Ik maak er ook nog wel eens een ballenbad van. Gewoon alle (geschikte) ballen die je in huis hebt verzamelen en erin kieperen!
 6. Spetter pieter pater
  Dit is natuurlijk seizoensgebonden, maar dat opblaasbare badje kan uiteraard ook buiten staan en met water gevuld worden. Of lekker spelen met allerlei bakjes, emmers, potten of pannen gevuld met water kan ook. Bommel is een echte waternimf. Ik zag een cool waterkussen van Bestway (o.a. te koop bij de Lidl en Blokker) waar je op kunt zitten / liggen en dat waterstraaltjes sprietst.
 7. Pieter pater zonder gespetter
  Is IN het water niet zo’n goed idee? Dan is een water-speelmat misschien een leuke oplossing. Je kunt er zelf een maken. Er zijn vacuümzakken te koop (o.a. bij de Action, Hema, Blokker en via bol.com) die je kunt vullen of strijk plastic zeil aan elkaar om je eigen ‘water blob‘ te maken. Ben je hiervoor te moe, zoals ik? Ik heb voor Bommel een opblaasbaar matje gekocht bij bol.com.
 8. Knisper je zen
  Dit is eigenlijk een soort variant op de nummer 2 uit deze lijst. Ik heb bij de ANWB 2 isoleerdekens gekocht. Knip van 1 deken een paar repen en hoppa: speelplezier. Het glinstert en knispert en Bommel is weer even vermaakt! Ik kwam nu toevallig langs een ANWB winkel. Je kunt de isoleerdekens / reddingsdekens ook wat goedkoper kopen bij bv. De Praxis en de Decathlon. Doordat je de dekens in repen knipt, doe je er best lang mee. Ik geef 2 repen per keer. Op Bommels school hangen ze de repen trouwens aan hoepels aan het plafond voor extra knisperplezier.
 9. Knetterende bellen
  Is de vakantie nog niet voorbij en moet je nog meer verzinnen?! Misschien is spelen met knetterzeep, scheerschuim of – voor de lekkerbekken – slagroom dan een leuke afwisseling. Of pak de ouderwetse bellenblaas erbij of, zoals ik, een bellenblaas machientje. Dan heb je hopelijk even de tijd om die kop thee of koffie eindelijk eens warm op te drinken…!
575 x gelezen
Er zijn geen reacties op dit bericht.
Array

Laat een reactie achter

Alle velden zijn verplicht; het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.