De allereerste cursus Procedureel Comfort
Vera
23 juni 2019

De allereerste cursus Procedureel Comfort

De komende drie dagen staan in het teken van iets heel unieks: de pilot van de cursus Procedureel Comfort. De allereerste ooit! Dit is een nieuw ontwikkelde basiscursus voor zorgverleners op het gebied van het voorkomen van dwang, pijn en angst bij kinderen.

Wat wordt er geleerd?
Tijdens deze driedaagse cursus krijgen 4 multidisciplinaire teams van 4 verschillende ziekenhuizen uit Nederland & België basiskennis, basisvaardigheden en houding & gedrag aangeleerd rondom procedureel comfort bij kinderen (het zonder dwang, pijn en angst ondergaan van een medische handeling). Na deze cursus gaan ze naar hun ziekenhuizen terug met een ‘basis gereedschapskist’ waar ze direct op de werkvloer uit kunnen putten.

De teams bestaan uit kinderartsen, kinderverpleegkundigen, medisch pedagogisch zorgverleners, anesthesisten, spoedeisende hulp artsen & verpleegkundigen, kinderpsychologen en physician assistants.

Mijn rol
Ook de kennis van ‘ouders van’ wordt ingezet tijdens de cursusdagen! Ik zal de komende drie dagen in Maastricht aanwezig zijn en mijn kennis en persoonlijke ervaringen met het voorkomen van dwang, pijn en angst delen als Faculty Member.

Na de cursus
Het blijft echter niet bij deze basiscursus alleen. Na de cursus vormen de 4 teams, samen met de Faculty Members (de opleiders / docenten), een lerend netwerk dat elkaar blijft ondersteunen. Bijvoorbeeld om successen te delen, implementatie vragen te helpen beantwoorden en om moeilijke / uitdagende casussen te bespreken en op te lossen. Dit zal gebeuren door middel van terugkomdagen, chatsessies, in-company meetings, etc.

In september een tweede pilot
In september volgt een tweede pilot cursus van drie dagen.
Na de eerste twee pilots wordt de cursus Procedureel Comfort nog verder geoptimaliseerd. Vanaf volgend jaar gaan er meer cursussen gegeven worden. Steeds met 4 of 5 teams van 4 of 5 verschillende ziekenhuizen. Zo wordt langzaam een olievlek over Nederland en België verspreid met kennis en praktische vaardigheden. En zo zullen steeds meer kinderen gaan profiteren van betere zorg zonder dwang, zonder pijn en zonder angst!

Ben jij zorgverlener en wil je samen met een team uit jouw ziekenhuis deelnemen aan deze driedaagse cursus? Dan kun je een mail sturen naar Dr. Piet Leroy: p.leroy@mumc.nl.

 

776 x gelezen
6 reacties
Hanneke Heinen (medisch pedagogisch zorgverlener MST) schreef:

Hoi,
Wij zijn vanuit ons ziekenhuis zeer geïnteresseerd in deze driedaagse cursus. Kan echter de data en kostenoverzicht niet zien.
Ik hoor graag van u.

Mantelmama schreef:

Dat is mooi! Voor meer informatie raad ik u aan om Dr. Piet Leroy te mailen: p.leroy@mumc.nl.

Truus Veldman schreef:

Heel erg interessant en vooral belangrijk!
Het zou heel fijn zijn als dit niet alleen voor ziekenhuizen wordt georganiseerd.
Als Kinderverpleegkundige in de thuiszorg moet ik vaak handelingen verrichten die bijna niet zonder dwang kunnen. Denk aan injecteren, neusmaagsondes inbrengen, PAC aanprikken enz.
Ik ga in november een cursus comfort talk en hypnose bij kinderen in de medische setting doen. Maar ook deze cursus lijkt mij erg interessant!

Mantelmama schreef:

Dag Truus, dank voor je reactie. De pilotfase was voor ziekenhuizen. Er is een korte lijn met KinderThuisZorg. De cursus is zeker ook geschikt voor kinderthuiszorgorganisaties en hospices, etc. Dat volgt echter nog. Heeft nog wat tijd nodig. Super dat je hypnose en comfort talk gaat doen! Vriendelijke groet, Vera – Mantelmama

Maartje schreef:

Beste Vera,
ik ben moeder van een dochter met prikangst en daarnaast sociaal werker. Onze kinderarts heeft naar jou blog gewezen. Wij hebben gesprekken over de prikangst met een psycholoog en zij heeft het over comforttalk. is dit het zelfde als dit programma? en is er al meer bekend of deze cursus vaker gegeven gaat worden? ik kan dit mogelijk ook gebruiken voor mijn werk, en in ieder geval prive oppakken.

Mantelmama schreef:

Beste Maartje, dank voor je reactie. Helaas ligt de cursus op dit moment helemaal stil, i.v.m. corona. Bij interesse kun je contact opnemen via de site: prosanetwork.com.
Comforttalk kan zeker helpend zijn, maar: het is een onderdeel van procedureel comfort, niet dé oplossing. Het is ook per kind verschillend of Comforttalk werkt, of niet. In de cursus wordt zeker aandacht besteed aan positief taalgebruik. Er zijn ook cursussen Comforttalk. Daar zou je eens op kunnen googelen. Maar nogmaals: Comforttalk alleen is nog geen procedureel comfort! Veel succes!

Laat een reactie achter

Alle velden zijn verplicht; het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.