De week van het voorkomen van dwang, pijn en angst bij kinderen
Vera
26 november 2018

De week van het voorkomen van dwang, pijn en angst bij kinderen

Sinds ik met Mantelmama begonnen ben, heb ik nog nooit zo weinig blogs geschreven als dit jaar. En dat heeft een reden…

Deze week vindt op donderdag & vrijdag het allereerste Europese congres plaats op het gebied van het voorkomen van dwang, pijn en angst bij kinderen (in vaktermen: procedurele sedatie en analgesie). Ik weet nu bijna een jaar dat ik dit congres mag openen. Een enorme eer en heel spannend, maar ik heb er ook veel zin in. Hoe gek dat in deze context misschien ook klinkt.
Het was voor mij een jaar waarin dit onderwerp vaak door mijn gedachten ging. Een jaar lang van ideeën uitwerken, woorden geven aan mijn gedachten, voorbereiden, bijschaven en aanscherpen. Ook heb ik jullie in 2 blogs meegenomen in mijn eigen ervaringen met Bommel rondom dit onderwerp. Het heeft dan ook veel van mijn tijd gevraagd, naast mijn andere werkzaamheden en de zorg voor mijn gezin. Deze besteed ik er echter met liefde aan, want het geeft me enorm veel energie om te kijken hoe we het voor alle kinderen die in het ziekenhuis komen, zorgintensief of niet, of die zorg thuis krijgen beter kunnen maken.

Aandacht & bewustwording
Deze week draait voor mij dus om het PROSA2018 congres. Ik heb begrepen dat er ongeveer 350 zorgprofessionals uit zo’n 20 verschillende landen aanwezig zullen zijn. Kinderartsen, anesthesiologen, kinderverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, spoedeisende hulp artsen, psychologen, vertegenwoordigers van patiëntenverenigingen, etc. Op woensdag vinden er in een kleine setting nog pre-congres workshops plaats. Ook ik mag hieraan deelnemen. Daarmee staat eigenlijk deze hele week voor mij in het teken van het voorkomen van dwang, pijn en angst bij kinderen. Een mooie gelegenheid om hier extra aandacht voor te vragen en meer bewustwording te creëren, vind ik. Op mijn Mantelmama social media zal je dan ook berichten hierover voorbij zien komen (delen is heel fijn!) en ik zal proberen jullie, daar waar dat kan, een beetje mee te nemen in mijn week.

PedTalk 
Om deze week af te trappen wil ik graag het woord geven aan Dr. Piet Leroy. Hij is kinderintensivist in het Maastricht UMC+ en mede-initiatiefnemer van het PROSA2018 congres. Hij heeft een PedTalk gegeven dit jaar. Deze Talk is wat mij betreft een must see voor alle zorgprofessionals die binnen de kindergeneeskunde / kindzorg werken.

 PEDTalk Dr. Piet Leroy

293 x gelezen
Er zijn geen reacties op dit bericht.

Laat een reactie achter

Alle velden zijn verplicht; het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.