Een aangepaste woning voor Sara
Klaas
20 februari 2021

Een aangepaste woning voor Sara

Het vinden van een geschikte, aangepaste woning is voor ons noodzakelijk. Het is de volgende onverwachte en drastische verandering in ons leven. Toch is dit één van de beste keuzes die wij na de geboorte van Sara hebben gemaakt. Afgelopen week hebben we de definitieve bouwtekening van de aannemer goedgekeurd. Wij zijn dolblij met onze nieuwe aangepaste huis!

Als snel na de geboorte van Sara drukten verschillende zorgprofessionals ons op het hart dat het beter zou zijn als we naar een aangepaste woning zouden verhuizen. Nee toch?, dachten we. Nog meer veranderingen. Kunnen we dit wel aan?
Op dit moment is ons huis groot genoeg, maar over een paar jaar gaan we het niet redden met het aantal vierkante meters. We krijgen straks een speciale box (2 bij 1 meter), tillift, aangepaste kinderwagen, aangepaste kinderstoel, rolstoelfiets, rolstoel, douchebrancard, etc.. Al deze hulpmiddelen nemen veel ruimte in beslag.

Afscheid nemen
Wij wonen – na 6 jaar op deze plek – nog steeds met plezier in ons huis. Toch moeten we de aankomende maanden afscheid nemen en onze vertrouwde omgeving gedag gaan zeggen. Met name onze lieve buurtbewoners gaan we missen. In de afgelopen 6 jaar hebben we meerdere bijzondere contacten opgebouwd. Al deze mensen komen plotseling verder van ons vandaan te staan. De mensen waar we veel steun aan hebben. Het zijn niet alleen onze lieve buren die wij gaan missen. Het is ook het mooie huis, de fijne keuken en de badkamer waar Sara zoveel fijne momenten heeft gehad.
Maar, het ergste vind ik dat we Guus en Jasmijn verlaten.
Onze beide kinderen liggen op loopafstand op het kerkhof. De kerk staat praktisch naast onze woning. Ons nieuwe huis wordt in een ander dorp gebouwd. Het voelt dan ook alsof we voor de tweede keer afscheid moeten nemen van onze lieve kinderen.

Kopen of huren?
We konden ons via het WMO-loket voor een aangepaste sociale huurwoning inschrijven. Dit zijn huurwoningen die van binnen rolstoelvriendelijk zijn ingericht. Alles wordt gefaciliteerd door de gemeente. Als burger kun je niet al te kritisch zijn. Je mag blij zijn dat deze optie er überhaupt is, maar je hebt uiteindelijk geen keuzevrijheid. Dat voelde voor ons niet als the way to go.
Na veel wikken en wegen besloten we om een nieuwbouwwoning te kopen. Dit was een schot in de roos. Eigen regie en we kunnen alles inrichten zoals we zelf willen. Hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan, want je moet alles zelf betalen. Wij hebben een groot hoekhuis met een flinke aanbouw gekocht. In de achtertuin hebben we de mogelijkheid om eventueel extra uit te bouwen. Al hebben we hier momenteel geen concrete plannen voor. De aanbouw wordt geïsoleerd en omgebouwd tot slaap- en badkamer voor Sara. Dit zodat we haar nooit meer naar boven hoeven te tillen. Wat we heel fijn vinden is dat de woning pas half 2022 wordt opgeleverd. Hierdoor kunnen we een beetje bijkomen van alle hectiek.

De aanpassingen aan onze nieuwbouwwoning
In ons nieuwe huis wordt overal rekening gehouden met de situatie van Sara. Waar moet je dan zoal aan denken?

  • Deurkozijnen worden breder gemaakt. Dit maakt het mogelijk om het bed van Sara vanuit haar slaapkamer naar de woonkamer te verplaatsen. Hierdoor kunnen wij Sara als ze ziek is extra dicht bij ons in de buurt houden.
  • Draairichtingen van deuren worden aangepast. Sommige deuren worden zelfs vervangen voor elektrische schuifdeuren. Dit is nodig om ruimte te besparen.
  • Dorpels en drempels worden aangepast. Hierdoor kunnen we Sara in de toekomst ongehinderd in haar rolstoel verplaatsten.
  • Er komt een openkozijn tussen de slaap- en badkamer van Sara. De kans bestaat dat er in de toekomst een plafondtillift moet worden geïnstalleerd. Dit is nodig om Sara vanuit het bad naar haar bed te kunnen verplaatsen. Er zal een rails aan het plafond vanaf de badkamer naar de slaapkamer worden opgehangen. De brede doorgang biedt ons de mogelijkheid om de lift eenvoudig te instaleren.
  • De badkamer is toekomst bestendig ingedeeld. Er is rekening gehouden met de aanschaf van een douchebrancard en een eventuele aansluiting van een warmtelamp boven het aankleedkussen. De vloer is voorzien van speciale antislip tegels.
  • In de slaapkamer van Sara is nagedacht over de locaties van de stopcontacten en data aansluitingen. Haar slaapkamer krijgt een directe doorgang naar de achtertuin. Hierdoor is het in de toekomst mogelijk om Sara direct naar de tuin te verplaatsen, waardoor ze heerlijk buiten kan zitten.
  • In de woonkamer wordt een speciale hoek gecreëerd waar de box van Sara komt te staan. Dit is een speciale box voor kinderen die zich niet kunnen verplaatsen. Sara zal altijd bij ons in de buurt zijn. Het biedt haar ook de mogelijkheid om door het raam naar buiten te kijken. Zoiets kleins kan haar wereld vergroten.

Trots op het resultaat
Dit alles hebben we samen met onze co-piloot van Stichting Wij zien je Wel, ergotherapeut en aannemer gerealiseerd. Ik ben onwijs trots, maar ook dankbaar dat wij alles zelf hebben mogen doen. Het kost veel energie, maar uiteindelijk krijgen we een prachtige aangepaste woning waar Sara een fijn leven zal hebben.
Ons nieuwe huis geeft ons rust. Wij hoeven ons nooit meer zorgen te maken over het tillen en verplaatsen van Sara. Het geeft ons niet alleen extra ruimte in de woning, het geeft ons ook extra ruimte in ons hoofd. Ruimte die wij beter kunnen vullen met liefde voor Sara.

 

745 x gelezen
Er zijn geen reacties op dit bericht.
Array

Laat een reactie achter

Alle velden zijn verplicht; het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.