Plaatjes
Annemarie
12 november 2019

Plaatjes

Berichtje van de logopedist: of we zullen beginnen met een communicatie-app voor Job. In de klas verstaan ze hem vaak niet. Op de app kan hij plaatjes of foto’s aanwijzen en zo aangeven wat hij wil.

Het lijkt een logische stap. Iedereen heeft er baat bij als Job zich beter verstaanbaar kan maken. Toch? Thuis zijn we minder enthousiast. Job kan praten. Ik weet nog hoe blij we waren met zijn eerste woordjes. Er zat taal in hem, wat een cadeau. Het zou het leven zo veel makkelijker maken. Als kleuter leerde hij al picto’s lezen ter ondersteuning. Er waren plaatjes van eten, drinken, spelen en tv kijken. Maar met zijn eigen woorden kwam hij ook een heel eind.

Wat te doen?
Al zijn hele leven heeft Job logopedie om zijn uitspraak te verbeteren. Hij heeft pech met zijn anatomie, waardoor hij bijvoorbeeld zijn lippen niet kan sluiten. Daarnaast is hij aangeboren lui en mompelt hij liever voor zich uit dan dat hij D-U-I-D-E-L-I-J-K A-R-T-I-C-U-L-E-E-R-T. Die luiheid wordt beloond als we hem een app voorschotelen, zo vrezen we. Job hoeft alleen nog maar met zijn vinger te wijzen en zijn legertje helpers begint al voor hem te rennen. Wat te doen?

Van school krijgen we een dag later een ‘communicatieklapper’ mee. Met de vraag of dit soort picto’s Job ook kan helpen. Het zijn dezelfde ouderwetse plaatjes als tien jaar geleden en het voelt als een stap terug. In stilte ben ik boos op Job, omdat hij niet beter zijn best heeft gedaan. Rob bladert even en slaat dan de klapper dicht. “Als ze die picto’s niet updaten, doe ik sowieso niet mee”, zegt hij. Welk kind herkent nog plaatjes van een bakelieten telefoon en een televisietoestel met bolle beeldbuis?

We verdiepen ons allebei in de krant en hebben het er niet meer over. Voorlopig.

1285 x gelezen
3 reacties
Klaske schreef:

Geweldig dat jullie kritisch blijven bij wat een logische stap lijkt en daar tenminste eerst over willen nadenken. Ik heb me heel even en vluchtig verdiept in het nut van pictogrammen en (eerlijk gezegd tot mijn lichte verbazing maar goed, ik heb idd niet grondig gezocht – deze wijsheid verwierf ik in 5 minuten) ze worden in de eerste plaats ingezet om de gebruiker wat duidelijk te maken dus in dit geval dat Job snapt wat er gecommuniceerd wordt en bijvoorbeeld zicht op zijn dagindeling krijgt en niet – wat de logopedist dus wil – dat Job duidelijk kan maken wat hij wil zonder daarbij te praten. Maar toegegeven, als Job het graag wil hebben over een bakelieten telefoon kan ik me voorstellen dat een picto voor hem (en voor iedereen onder de 25 jaar) heel nuttig is.

Nicole schreef:

Er zijn inderdaad nog veel logopedisten die verouderd materiaal gebruiken. Zelf probeer ik altijd up to date te blijven. Er is nieuw materiaal genoeg op de markt en er zijn genoeg programma’s die wel leuke plaatjes hebben. Mocht je tips willen dan laat het maar weten. Maar jullie logopedist zou deze ook wel kunnen geven neem ik aan.

Groet
Nicole Körber
Logopedist

Marion schreef:

Kijk even ook bij metacom.de, ik weet dat de NL vertaling klaar is. Ik gebruik Metatalk met veel succes. Hier vind je een woordenschat van 10.000 woorden en een modern design. Je mag me hier ook persoonlijk over benaderen.

Laat een reactie achter

Alle velden zijn verplicht; het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.