Hoera! Een Bommel.
Vera
23 februari 2014

Hoera! Een Bommel.

‘What’s in a name?’, nou kennelijk heel veel. Onlangs viel er weer een brief op de mat van een-niet-nader-te-noemen-ziekenhuis: “Graag nodigen wij uw zoon Bommel uit….etc, etc. En hij mag dit & dat…”. Het begon al toen ze nog maar net geboren was. Op de felicitatiekaartjes vonden we teksten als “wel een hele aparte naam, we moeten er erg aan wennen.” Altijd leuk om te ontvangen als je net bevallen bent. Maar toen lag er een kaartje op de mat met de tekst: Hoera! Een zoon.; tja… en wat voor één!

Ondertussen zijn we er wel aan gewend. De opmerkingen over de, in onze optiek, briljante naamkeus of de verwarring dat ze denken dat het om een jongetje gaat. Ook in de ziekenhuizen waar we komen kan geen arts of verpleegkundige het weerstaan om te vragen: “Jullie zullen deze vraag vast vaak krijgen, maar hoe zijn jullie aan de naam Bommel gekomen? Ik heb er nog nooit van gehoord”. We krijgen de vraag inderdaad heel vaak. Over het algemeen zijn de reacties heel positief. Men vindt het een hele leuke, stoere en originele naam. En terecht!

Nummer 128
Bommel staat op nummer 128 in de lijst van 175 vreemdste kindernamen van 2012. Ze voert de meisjeslijst aan van Beroemdheden. Op de 2e plek: Dawn-Lilith, en op de 3e plaats: Djessebel. Om over de algehele top 3 van de lijst nog maar te zwijgen: Amazing, Blaas en het immer populaire Blessing. Als je die lijst doorneemt vind ik Bommel toch echt ontzettend meevallen. Niks mis mee. Het is in ieder geval geen Evangelie (ja, echt waar: nr 32!), Marvellous of Freedom. Gelukkig hanteren wij mensen  nog net niet de tactiek van de Smurfen of de Zeven Dwergen van Sneeuwwitje. Die hebben hun naam daadwerkelijk aan hun karakter ontleend: Grumpie, Niezel, Potige, Smul Smurf en Klungel. Das pas echt iets dat ik mijn kind niet aan zou doen!

Niet standaard =  goed
Er wordt vaak gezegd dat een naam bij iemand past; dat een naam iets zegt over iemand. Veel namen hebben ook een betekenis, een oorsprong. Vera is bijvoorbeeld een Russische naam die ‘Waarheid’ betekent. Uiteraard beseften wij ons dat wij wellicht een wat onorthodoxe naam hadden uitgekozen. Niet standaard. Dat is ook precies wat we wilden. En het blijkt perfect te passen bij het niet standaard kindje dat Bommel is! Prettige bijkomstigheid is dat men meteen weet om wie het gaat. Erg handig als je veel in ziekenhuizen vertoeft. Een officiële oorsprong of betekenis heeft deze naam niet, maar ze vult het beeld dat Tycho en ik erbij hadden erg goed in!

RommeldeBommel
Feit is dat op onze eerste vakantie samen, we op een camping in Kroatië stonden. Naast ons stond een Nederlands gezin met 2 dochters: Bommel & Benthe. Bommel was een jaar of 4. Een heel lief, vrolijk, eigenwijs en stoer meisje dat elke dag bij onze tent kwam buurten. Omdat wij het zo’n leuk meisje vonden hebben we de naam altijd onthouden. Onze Bommel beschikt over dezelfde eigenschappen. Wat ook erg goed bij haar past is “RommeldeBommel”. Iets komt nooit alleen bij haar. Ze overviel ons met 39 weken met haar geboorte in drie kwartier, en sindsdien is ze niet meer gestopt ons te overvallen met allerlei dingen. Dit lijkt bij haar te horen, dus dat beloofd nog wat!

Zelf denk ik dat een naam deel is van je identiteit. Ik denk dat het inderdaad iets over je zegt. Dus als lief, vrolijk, eigenwijs en stoer gecombineerd met doorzetter en levensgenieter de naam Bommel lading geeft, dan hoop ik dat ze dit nog heel lang en heel vaak waar mag maken. En misschien valt er ergens dan nog eens een kaartje op de mat: Hoera! Een Bommel.

 

158 x gelezen
1 reactie
Anoniem schreef:

Haha, die vraag had ik je nog niet gesteld! Krijg m zelf al zo vaak te horen met onze F-jes 😉 Wel leuk om het verhaal achter de naam te horen! Groeten Tanja

Laat een reactie achter

Alle velden zijn verplicht; het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.