Aan de hand
Gastblog
19 november 2020

Aan de hand

Sam praat niet. Heel af en toe herkennen we een woordje, maar het is nog geen echt ‘communicatiemiddel’. Sam is echter ook een peutertje van 3 jaar, en dus heeft hij een eigen willetje. Om toch duidelijk te maken wat hij wilt, neemt hij ons steeds vaker aan de hand: letterlijk.

Tekst: Dessie Lividikou

Een tijdje geleden begon Sam ermee. Als hij op zijn stoel zat en een ander filmpje wilde kijken, greep hij je hand als je naast hem zat en bracht hij die naar de iPad. Met een zeurderig geluidje maakte hij duidelijk dat er dan toch echt iets moest gebeuren. Daarna gebeurde dat steeds vaker. Ook als hij gevoerd wilde worden pakte hij de hand. Of als er iets gepakt moest worden. Ondertussen blijft het niet meer beperkt tot momenten waarop we aan tafel zitten. Soms komt Sam opeens je kant oplopen om dan je hand te pakken. Die hand brengt hij dan naar zijn drinkbeker, een koekje, de buitendeur of speelgoed. Sam wijst ons de weg.

Trots
Het is wellicht niet de meest charmante manier van communiceren, eerder een directieve manier. Maar wat zijn we er blij mee: Sam communiceert! En niet alleen met ons. Ook de hand van grote broer Len wordt regelmatig gepakt, maar af en toe ook van mensen die toevallig in zijn buurt zijn.
Wij zijn heel trots op Sam dat hij deze manier van communiceren bedacht heeft. Wij hebben hem tijdenlang woorden geprobeerd te leren. Nu oefenen we veel met foto’s om aan te wijzen wat we gaan doen. Wij gaan de komende tijd nog veel meer ons best doen om te leren communiceren met Sam. Maar het is best een prettige gedachte dat ook Sam ons daarin begeleidt – op zijn manier – door ons letterlijk bij de hand te nemen.

Dessie is getrouwd met Laurens en moeder van Sam (3). Sam heeft neonatale Marfan, een zeer zeldzame en ernstige bindweefselaandoening. Onlangs verscheen Dessie’s eerste boek: Een magisch getal (Spectrum), hierin beschrijft ze de onzekere medische achtbaan waarin zij met haar gezin terechtkomt. Laurens en Dessie bloggen over hun leven met Sam en ze delen deze gastblog graag op Mantelmama.

 

217 x gelezen
Er zijn geen reacties op dit bericht.

Laat een reactie achter

Alle velden zijn verplicht; het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.