Mantelmama’s Zorgintensieve Vakantiechecklist
Een zorgintensieve vakantie vraagt extra voorbereiding. Weet jij bijvoorbeeld of de medicatie van je zoon / dochter onder de Opiumwet valt? Ben je benieuwd of je met een sonde & sondevoeding wel kunt vliegen? Omdat er in het dagelijks leven met een zorgintensief kind al genoeg uit te zoeken en te regelen is, hierbij de Mantelmama Zorgintensieve Vakantiechecklist!
Eerst wat FAQ:
- Kan je met een sonde / button zwemmen?
Ja! Je kunt gewoon het zwembad in of de zee. Sommige ouders doen niets bijzonders m.b.t. de button. Anderen trekken hun kind een badpak of een UV kinderzwempak aan. Je kunt de button ook afplakken met Tegaderm ‘filmfolie’ 12×12 cm. Vergeet niet 1 of 2 gazen over de button te doen. Dat maakt het verwijderen van de folie wel zo makkelijk! - Kun je met een sonde vliegen?
Ja! Neus-maagsonde, PEG of MIC-KEY je kunt er ‘gewoon’ mee vliegen. - Kun je vliegen met sondevoeding?
Ja! Ook met sondevoeding kun je vliegen. Je moet er alleen rekening mee houden dat de voeding niet mag bevriezen. Meld dit tijdig aan bij de vliegtuigmaatschappij. Zij weten in welk deel van het vliegtuig de voeding vervoerd moet worden en regelen dit. - Kun je met een zuurstoftank vliegen?
Ja! Wel verschillen per maatschappij de reglementen hieromtrent. Dus neem op tijd contact op met jullie maatschappij. Ook heb je een Engelstalige medische verklaring (Fit to Fly) nodig van je huis- of kinderarts.
Wat je moet regelen (voor auto- & vliegreis)
- Douaneverklaring
Heb je voor je kind spuiten, naalden, sondevoeding of zuurstof nodig en ga je buiten NL op vakantie? Dan moet je een (Engelstalige) douaneverklaring hebben. Deze kun je opvragen bij je huis- of kinderarts. Ook heb je een verklaring nodig van je leverancier m.b.t. sondevoeding & voedingspomp. - Check Opiumwet
Bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld voor epilepsie, vallen onder de Opiumwet. Je kunt dit checken bij het CAK. Valt een medicijn onder de Opiumwet, dan heb je namelijk een officiële verklaring nodig van je arts die vervolgens gelegaliseerd wordt door het CAK, zij zijn verantwoordelijk voor opiumontheffingen. De verwerkingstijd van de formulieren is circa 4 weken, dus vraag op tijd een verklaring aan. Op de site staat heel duidelijk gemeld wat je moet weten & regelen. - Medicijnpaspoort / Reisdocument
Dit kun je bij je apotheek vragen. Kan ook Engelstalig. Een Medicijnpaspoort is voldoende voor medicijnen die niet onder de Opiumwet vallen. Die mag je gewoon meenemen op reis. Neem ze wel mee in de originele verpakking waar de sticker van de apotheek met de naam van je kind en de dosering nog op zit. - Twijfel?
Twijfel je of je bepaalde medicatie of benodigdheden mee mag nemen naar jullie reisbestemming? Dan kun je contact opnemen met de ambassade van het land waar je naartoe gaat. Vraag na of en welke documenten je nodig hebt. Je kunt ook de website van de Rijksoverheid checken. Hier vind je onder ‘Reizen’ een kopje met ‘Medische Zorg‘ en ‘Medicijnen mee op reis‘. Je kunt op deze pagina een land invoeren en meer te weten komen per land. - Waar is de dokter?
Zelf zoek ik altijd uit waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis is of een huisarts als we op vakantie gaan. Voor een vakantie in Frankrijk en Spanje heb ik familie & vrienden die de taal spreken een aantal belangrijke zinnen laten vertalen. Het is ons in het ziekenhuis in Frankrijk goed van pas gekomen. We konden het briefje geven en de arts kon lezen wat Bommel zoal mankeerde en dat ze een sonde had, etc.
Wat je moet regelen (specifiek voor vliegreis)
- Een veilige zitplaats in het vliegtuig is voor zorgintensieve kinderen vaak een extra zorg. Het CARES harnas kan dan een uitkomst zijn. Neem contact op met de serviceafdeling van je luchtvaartmaatschappij, waar je ook speciale assistentie en medische services kunt aanvragen, om toestemming te vragen om het CARES harnas te gebruiken.
- Sommige medicijnen kun je beter in je handbagage meenemen, zoals bijvoorbeeld insuline. Dit vanwege de grote temperatuursverschillen in het vliegtuig die de werking van insuline nadelig beïnvloeden. De medicatie kan mogelijk zelfs bevriezen.
- Bij bepaalde medische apparatuur, zoals zuurstof, is een Fit to Fly verklaring nodig van de huis- of kinderarts. Je kunt bij jullie vliegtuigmaatschappij checken of dit van toepassing is.
- Als je via een reisbureau boekt, hoef je alleen maar een lijst aan te leveren met wat er medisch gezien allemaal mee op reis moet. Het reisbureau regelt de rest.
- Niet via een reisbureau geboekt? Check bij je vliegtuigmaatschappij hoe zij omgaan met medische bagage. Zo mag je bij sommige maatschappijen extra gewicht aan handbagage meenemen.
- Vervelend, maar soms raakt bagage nog wel eens kwijt. Zorg daarom dat je zowel in je handbagage als in een ingecheckte koffer een setje met de belangrijkste benodigdheden & medicijnen hebt.
- Vliegen jullie met KLM? Check dan deze webpagina. Je dient bij KLM minimaal 48 uur van te voren je vlucht te boeken & contact op te nemen.
- Vlieg je met Transavia kijk dan op de site bij FAQ onder Medische Services. Ze hanteren verschillende tijden voor het aanmelden. Een rolstoel kan bijvoorbeeld tot 48 uur van te voren aangemeld worden, zuurstof tot 72 uur van te voren.
- EasyJet: klik hier (in het Engels). Ryanair: klik hier.
Handig
Wist je dat je bij de meeste leveranciers een aanvraag kunt doen voor een reserve voedingspomp? Let er hierbij wel op dat dergelijke aanvragen soms tot wel 6 weken van te voren gedaan moeten worden! Sorgente heeft een handig vakantiekompas waarin o.a. dit soort dingen staan.
Niks zo vervelend als er bij thuiskomst achter komen dat de medicijnen of sondevoeding op is. Check de hoeveelheden vóór je weggaat en bestel eventueel alvast nieuwe spullen.
Als je kind zorg ontvangt van Stichting KinderThuisZorg en je gaat binnen NL op vakantie, dan kun je een aanvraag doen om de zorg op je vakantiebestemming te krijgen. Dit kan om zowel ambulante als reguliere zorg gaan. Reguliere zorg moet wel ruim van te voren aangevraagd worden. Dit i.v.m. het inpassen in de roosters. Er komt dan een kinderverpleegkundige uit de regio waar jullie zitten. Dit doen ze door heel NL, behalve op de Waddeneilanden. Ik weet niet zeker of andere kinderthuiszorg organisaties dit ook doen.
Niet vergeten!
- Medicijnen koel bewaren
Wellicht een open deur, maar toch: vergeet bij warm weer niet medicijnen, spuiten, sondevoeding en pompsystemen in de koelkast te bewaren! Ik heb uit betrouwbare bron dat zelfs zoiets simpels als zetpillen smelten bij erg warm weer. - Reserve sonde / button mee!
- Neem voldoende spullen mee
Logisch misschien, maar zorg dat je ruim voldoende sondevoeding, spuiten, slangetjes, gazen, medicijnen, etc. meeneemt. - Check je verzekeringen. Lopen je annulering- en reisverzekering nog?!
- Zorgverzekeringspassen mee
- Contactgegevens mee
Zet alle belangrijke nummers rondom de zorg van je kind in je telefoon. Dan kun je altijd iemand raadplegen indien nodig.
En last but not least: de paspoorten.
Fijne vakantie!