9 dingen die ik doe om het vol te houden
Vera
11 april 2020

9 dingen die ik doe om het vol te houden

Inmiddels hebben we allemaal 4 weken thuisblijven i.v.m. corona achter de rug. Onze oudste Fiene heeft houvast door het thuisonderwijs en contact met haar vrienden en vriendinnen, al mist ze iedereen wel heel erg. Voor Bommel ontvang ik regelmatig mails van school met video’s en tips om haar te vermaken. Maar hoe houd je het als ‘ouder van’ vol in deze tijden? 

Ik moest best even zoeken, moet ik eerlijk zeggen. Nu iedereen continu thuis is, vind ik het lastiger om momenten voor mezelf te creëren. Dus het is zoeken in het kleine. Maar er zijn zeker dingen die mij even laten ontspannen en die me weer de energie geven om de rest van de dag door te komen. Hierbij mijn 9 dingen:

 • Naar buiten gaan
  Een open deur wellicht, maar buiten zijn mogen we gelukkig nog en dat doet me enorm goed. Ik wandel met Koos onze pup en ik wandel ook veel met Bommel. Ook al ben ik dan niet alleen, ik kan hier enorm van opladen. De zon op mijn huid en het in beweging zijn doen me goed. En je bent even weg van huis.
  De afgelopen dagen heb ik ook veel in de tuin gewerkt. Ik merk altijd dat dit mijn hoofd lekker leeg maakt en aan het einde van de dag ben ik fysiek moe en val ik vlot in slaap. De spierpijn neem ik voor lief.
 • Offline zijn
  Deze weken ben ik meer offline dan anders en dat geeft me rust. Even geen appjes, mails of corona-nieuws. Af en toe even afschakelen voelt heel fijn.
 • Bel stop inlassen
  Deze hangt samen met offline zijn. Ik zet mijn telefoon veel vaker op stil dan normaal. Met alle rollen die we doordeweeks overdag hebben, werd ik persoonlijk af en toe gek van de telefoon die maar bleef gaan. Groepsapp-dingen en allemaal ontzettend goed bedoelde belletjes van leerkrachten, therapeuten, etc. Maar bij mij zorgde het juist voor extra druk naast alle zorg voor Bommel, het thuisonderwijs aan Fiene en proberen ook nog zelf te werken. Ik heb nu dan ook een bel stop ingelast. Als er echt iets is kan ik zelf mailen of bellen en dat zorgt voor meer rust in mijn hoofd.
 • Een dutje doen / uitslapen
  Bommel gaat overdag nog steeds naar bed. Ze slaapt dan lang niet altijd meer, maar ze heeft dat rustpunt in haar dag nog steeds nodig. Af en toe lukt het me om dan – onder het gebrabbel dat uit de babyfoon komt – even een dutje te doen op de bank. Het is soms niet meer dan een half uurtje met mijn ogen dicht op de bank liggen, maar dat kan al enorm lekker zijn. Heel even niks moeten.
  Eens in de zoveel tijd spreken Tycho en ik af dat we in het weekend uit kunnen slapen. Dan doet de een de ene ochtend met de kinderen en de ander de andere ochtend. Bij Bommel begint de dag altijd ‘lekker’ vroeg, dus weten dat je die ene ochtend even niets moet is een fijn gevoel.
 • Lezen
  Overdag lezen lukt niet, maar ’s avonds voor ik ga slapen is dat even helemaal mijn moment. Soms ga ik al wat eerder naar boven om te kunnen lezen. Ik doe dan mijn oordoppen in en sluit de rest van de wereld buiten. Ik hoor dan alleen mijn ademhaling en ben in mijn eigen bubbel. Even geen (Mantel)mama. Zalig! Al val ik vaak genoeg al na een paar regels in slaap…
 • Een offday hebben
  Ergens vorige week hadden we hier allemaal een dikke vette offday. Toen heb ik de leraar van Fiene laten weten dat we het schoolwerk voor die dag zouden laten wat het was. Hij snapte het gelukkig helemaal. We hebben de boel de boel gelaten en zijn die middag heerlijk met ons gezin het bos in geweest. We hadden het bos voor ons alleen en het heeft ons allemaal goed gedaan. We zaten daarna weer een stuk vrolijker in de auto op weg naar huis.
 • Videobellen met familie en vrienden
  Fijn om familie en vrienden toch nog te kunnen zien en spreken. Juist in deze tijden! Ik heb zelfs al een halve zoom-borrel achter de rug met vriendinnen. Vond ik een hele prestatie! Dat ik af moest haken vanwege een huilende Bommel is jammer, maar ik heb ze in ieder geval allemaal weer even gezien & gehoord.
 • Knuffelen, knuffelen, knuffelen
  Ik merk dat ik altijd enorm oplaad als ik knuffel met mijn meiden. Dat is namelijk ook iets wat Bommel heel erg goed kan! Haar handjes in mijn nek en dan echt een hele stevige knuffel. Dan zitten we samen bij te tanken.
  Of samen op de bank met wat speelgoed erbij, of even samen Tik Tak of het Zandkasteel kijken. Dat lijfje wat dan dicht tegen me aan kruipt. Dan staat de tijd even stil. Moet er niks en zijn we even helemaal in het moment. Op dat soort momenten lijkt het net of ik de balans gevonden heb…!
 • Morgen is er weer een dag
  En als niks van bovenstaande is gelukt, om wat voor reden dan ook, en vandaag een enorme klote dag was waarin alles mis ging, ik mijn geduld verloor en niet meer terugvond, niemand meewerkte, al mijn energie weg geslurpt is en ‘even zen zijn’ wel het laatste was waar ik aan dacht, dan probeer ik te denken (met nadruk op probeer): morgen, nieuwe ronde, nieuwe kansen!

 

354 x gelezen
Er zijn geen reacties op dit bericht.

Laat een reactie achter

Alle velden zijn verplicht; het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.