Kwetsbaar kind
Vera
15 december 2020

Kwetsbaar kind

Duidelijker kon Rutte gisterenavond niet zijn: de scholen gaan dicht per morgen tot maandag 18 januari. Maar toen sloop er iets in over kwetsbare kinderen en/of kinderen in een kwetsbare positie en toen was het voor veel ouders én scholen toch ineens weer onduidelijk. Want, blijft het speciaal basisonderwijs en voortgezet onderwijs nou open, of niet?!

Ik heb, terwijl ik dit type, nog geen idee of de school van Bommel open blijft. Het viel me gisterenavond al op dat onze school maar niets liet horen. Meestal zijn ze er 1 seconde na de persconferentie al bij met een bericht. Nu niet. Pas laat op de avond volgde een bericht dat er vandaag een beslissing valt. Nog een dag onzekerheid is altijd fijn, zeker voor diegenen – en dat zijn er velen – die nog aan het bijkomen zijn van de 1e lockdown, net als ik. Via social media las ik veel berichten van ‘ouders van’ dat ook hun scholen het besluit wel / niet te sluiten vandaag pas nemen. Wederom blijkt dat helder communiceren en klip en klare informatie verschaffen toch echt een kunst is.

Op de site van de Rijksoverheid staat dit:
Kwetsbare kinderen wel naar school
Kinderen in een kwetsbare positie kunnen wel naar school. Het is aan de school, waar nodig in overleg met de gemeente, om te bepalen welke leerlingen als kwetsbaar moeten worden beschouwd. Als leerlingen”
Tja, wat is het nu: kwetsbare kinderen of kinderen in een kwetsbare positie? Dat lijken mij toch 2 verschillende dingen. Bommel is een kwetsbaar kind. Ik zie haar echter niet als een kind in een kwetsbare positie, maar wellicht ligt dat aan mij. En wanneer is die positie dan kwetsbaar en hoe wordt dat bepaald? Om over die laatste zin die abrupt ophoudt nog maar te zwijgen!
Deze tekst is niet duidelijk. Het biedt ruimte voor interpretatie en geen uitsluitsel. Scholen binnen het speciaal onderwijs weten niet wat te doen en daardoor is er ook bij veel gezinnen nog steeds niet duidelijk wat er staat te gebeuren. De directeur van Bommels school mailde me letterlijk: ‘Hoe vaag wil je het hebben?’ Dat zegt alles, lijkt me.

Minister Slob van Onderwijs zegt dit:
Arie Slob zei gisteren in Nieuwsuur dat het SO en VSO open blijven. Hij zei: “We kunnen gelukkig voor kinderen die kwetsbaar zijn de scholen nog openhouden. Dat geldt zowel voor het primaire als voor het voortgezet onderwijs. Dus we proberen wel een aantal groepen toch ook nog naar school te laten gaan.” Dat is dan wel weer een duidelijk bericht, vind ik. Het frappante is echter dat dit interview er niet voor zorgt dat de speciaal onderwijs scholen nu wél weten wat ze moeten doen, namelijk: open blijven. Hoe kan dat, vraag ik me af. Slob is toch immers de Minister van Onderwijs, als iemand weet hoe het zit, zou hij het wel moeten zijn.

Hoe moeilijk kan het zijn?
Persoonlijk erger ik me kapot aan dit heen en weer geslinger. Waarom is het iedere keer toch zo onduidelijk wat de coronamaatregelen precies betekenen voor zorgintensieve kinderen en volwassenen? En waarom elke keer weer de ruimte voor eigen interpretatie? Voor het volledige reguliere onderwijs was alles gisterenavond in 1 klap helder. Dus het kan wel; duidelijk zijn. Soms is het een kwestie van slechts een paar woorden extra: ‘Alle scholen sluiten, behalve het speciaal basis en voortgezet onderwijs, zij blijven open.’ Daar komt geen verwarring over kwetsbare kinderen of kinderen in kwetsbare posities aan te pas.

 

858 x gelezen
5 reacties
jeroen schreef:

ik denk dat in dit geval met “kwetsbare kinderen” iets anders wordt bedoelt. Tijdens de eerste lockdown merkte men dat er heel veel kinderen “buiten” beeld verdwenen en dat kinderen die te maken hebben met huiselijke geweld extra hard getroffen werden door de lockdown. In dat geval is het aan school om deze kwatsbare kinderen in beeld te brengen en de school open te houden voor deze kinderen.

Minke schreef:

Vannorgen mail van school van Maud (zmlk) en zij zeggen verplicht dicht te moeten…….

Linda Brouwer schreef:

Onze school sluit per direct en zoekt de komende weken uit of ze 4 januari open kunnen. Al kunnen de EMB en de VSO groepen maar 2 dagen per week dat zou voor mij al enorm schelen.

Meddy schreef:

Er gaan meerdere speciaal onderwijs scholen gewoon open .

Sandra schreef:

hier een kind op speciaal onderwijs en de school kiest ervoor om toch niet open te gaan, maar afstandsonderwijs te geven. Daar ben ik het niet mee eens. Ze mogen open, volgen steeds het RIVM en nu blijven ze toch ineens dicht.

Laat een reactie achter

Alle velden zijn verplicht; het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.