Beste vriendjes
Gastblog
27 februari 2021

Beste vriendjes

Mimmy noemt Feije haar beste vriend. Mimmy heet niet Mimmy, maar zo spreekt Feije haar naam uit. Ze is ons buurmeisje en is 5 weken jonger dan Feije. In kalenderleeftijd dan. In ontwikkelingsleeftijd schelen ze 3 jaar. Feije en Mimmy vragen elke dag naar elkaar. Zelf hebben ze niet door dat Feije achterloopt op de ‘normale’ ontwikkeling. (Wat is eigenlijk normaal?)

Tekst: Marise Schot

Mimmy vindt Feije geweldig. Vaak wil zij zoals Feije zijn. Ze spreekt op die momenten de paar woorden die Feije zegt op dezelfde manier uit als hij. Ze morst expres op haar kleren zodat ze zijn truien aan mag en als ze de gelegenheid krijgt, dan gaat ze snel in zijn aangepaste stoel of grote buggy zitten. Laatst leverde het me een aantal medelevende blikken op toen ik in de speeltuin stond met een 6-jarige jongen die stond te fladderen en een 6- jarig meisje die in de grote buggy was gaan zitten en het leuk vond om een baby na te doen. Op zulk soort momenten besef ik weer hoe niet-alledaags hun vriendschap is.

The sky is the limit
Dat Feije een beste vriend heeft, is iets wat ik niet had durven dromen. Zes jaar geleden, Feije was 5 maanden oud, kregen we in zo’n typisch ‘slecht nieuws’-gesprek van de artsen te horen dat er een genetische afwijking was gevonden. Met sombere gezichten werd medegedeeld dat de kans bestond dat Feije nooit zelfstandig zou gaan zitten of staan. Communiceren of praten zou moeilijk worden. Mijn toekomstbeeld viel in duigen. Verdoofd liepen we naar de volgende afspraak met de kindercardioloog. De cardioloog hoorde ons verhaal aan. Ik verwachtte dezelfde medelijdende blik. Maar in plaats daarvan zei hij: “Niet bij de pakken neer zitten. Laat zien wat deze jongen in zijn mars heeft. The sky is the limit.”

Denken in mogelijkheden
Mimmy is voor ons de ‘sky’. Ook al wil ze vaak zoals Feije zijn, tegelijkertijd is zij zijn grote voorbeeld. Als ze bij ons is, kan ik dingen doen die ik alleen met Feije niet zie zitten. Laatst durfde ik het aan om (met Mimmy erbij) koekjes te gaan bakken en Feije op te halen van de opvang met de slee. Het was allebei niet echt een succes. Het koekdeeg zat aan het plafond en halverwege de slee-rit heb ik mijn man gebeld om te komen helpen, maar toch…! Door haar werd het mogelijk, want als zij het doet, doet Feije ook mee. Mimmy zorgt voor waardevolle ervaringen. Ze behandelt Feije zoals elk ander kind dat haar beste vriendje zou zijn. Als er iets niet volgens haar zin gaat, dan laat ze het ook merken. Super belangrijk voor Feije, want vaak wordt hij door de buitenwereld anders behandeld. Simpelweg omdat mensen niet goed weten hoe ze met hem om moeten gaan.
Dus hier staan we nu, zes jaar later, in een wereld met een beste vriendje voor Feije. Ik had er niet op durven hopen. Ons lieve buurmeisje durft mij weer te doen dromen. Dromen van een wereld vol mogelijkheden in een wereld die niet ophoudt als dingen anders lopen. Is Mimmy eigenlijk niet het grote voorbeeld voor iedereen?!

Marise is moeder van Feije (7) en sterrenkindje Fabe en getrouwd met Pascal. Feije heeft een zeldzame chromosomale deletie op chromosoom 11. Dit uit zich in een hartafwijking (Tetralogie van Fallot), een ontwikkelingsachterstand en kenmerken van autisme en ADHD. Marise is Industrieel Ontwerper in de gezondheidszorg. Het Ontzorghuis.nl is haar initiatief om voor en met mantelouders producten te ontwikkelen om hen te ontzorgen. Met als grote droom: een hofje met ontzorgwoningen.

991 x gelezen
6 reacties
Array
Esther schreef:

Wat een fijn buurmeisje! En wat een goede reactie van de cardioloog: als ik kijk naar het verschil tussen ons slecht nieuws gesprek en hoe onze dochter het nu doet geef ik hem daar helemaal gelijk in! ‘Normaal’ zal de ontwikkeling van onze nooit worden maar onze dochter verrast ons, de familie en haar leerkrachten en therapeuten nog regelmatig!

Marise schreef:

De cardioloog maakte het verschil. Ik heb het de cardioloog nooit verteld. Dat zou ik eigenlijk wel moeten doen. Misschien ga ik hem de blog sturen.

Charissa Croes schreef:

Feije is een voorbeeld voor vele als het gaat om grenzen verleggen. Het is zo waardevol om te ervaren hoe hij zich elke keer weer ontwikkelt en de onvoorwaardelijke grenzeloze liefde die hij heeft voor iedereen om hem heen.

Prachtig om te zien dat hij nu ook op sociaal emotioneel gebied zoveel ontwikkeling laat zien, mijn hart maakt een sprongetje!!!! Super trots op deze vent!!!! En op zijn fantastische mantelmama!!!! ♡♡♡

Marise schreef:

Jullie zijn fantastisch. En al 5 jaar een positieve invloed op Feije’s ontwikkeling. <3

Jessica schreef:

Grappig, bij ons is de jongste ook in vertraagde ontwikkeling en fladdert veel. Zus 4 jaar ouder nu 6 vind haar heel leuk en vooral het fladderen. Soms komt ze dan ik wil ook naar logopedie en fysiotherapie… om te lachen (positief die momenten koester ik)

Marise schreef:

Haha. Het doet je dan alles weer anders bekijken he?

Laat een reactie achter

Alle velden zijn verplicht; het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.