Mijn 4 favo dingen om tijd voor mezelf te nemen
Vera
13 december 2021

Mijn 4 favo dingen om tijd voor mezelf te nemen

Ben jij lief voor jezelf? Ik niet. Ik ben heel streng voor mezelf en zet mezelf eigenlijk altijd op de laatste plaats. Ik zou in een vliegtuig in een noodsituatie ook eerst de zuurstofmaskers bij mijn gezinsleden opdoen en de rest van de reizigers en dan pas bij mezelf. En ik denk veel moeders met mij. Ik weet ook gewoon niet zo goed hoe ik dat anders moet doen. Net als tijd nemen voor mezelf; ook zo’n lastig iets. Dit jaar ben ik dat echter gaan leren!

Mild voor jezelf zijn.  Jezelf op 1 zetten (af en toe). Helemaal niks doen. Tijd nemen voor jezelf. Ik ben er slecht in. En ik vraag me ook oprecht af: hoe doe je dat, jezelf op 1 zetten?
Zoals ik in mijn blog ‘kaartenhuis’ al liet doorschemeren heeft de 1e lockdown er flink ingehakt bij mij. Ik heb aan het begin van dit jaar dan ook een paar maanden niet gewerkt. Heel spannend om als zzp-er mijn werk tijdelijk neer te leggen, maar gelukkig heb ik hele fijne en begripvolle opdrachtgevers en samenwerkingspartners. Inmiddels heb ik mijn werkdraad weer opgepakt.

Waar relax ik van?
In die maanden thuis ben ik gaan uitproberen wat tijd voor mezelf nemen voor mij betekent. Waar relax ik van? Ik had daar het antwoord niet op. Ik dender altijd maar door. Er is ook altijd wel iets dat moet gebeuren. Maar goed, oefening baart kunst. Lummelen was het devies! Dus als iedereen de deur uit was naar school en werk, ging ik lekker op de bank hangen, lezen in een boek en dan viel ik regelmatig in slaap. Zalig! Al voelde het in het begin wel enorm als spijbelen. Of ik deed eerst nog het hele huishouden, want dan had ik het daarna wel verdiend om even niks te doen…! Wandelen deed en doe ik ook veel. Lekker naar buiten.

Naast lezen, slapen, wandelen en soms even lekker Netflixen, kwam ik ook wat producten tegen die mij helpen om tijd voor mezelf te nemen, te reflecteren, liever voor mezelf te zijn en die me helpen ontspannen. Al ben ik ook nog steeds lerende en gaat het met vallen en opstaan! Met een nieuw jaar voor de deur en nieuwe voornemens – misschien wil jij ook wat meer tijd voor jezelf gaan nemen? – deel ik graag mijn 4 favoriete dingen met jou:

 1. Focus op het positieve door een dankbaarheidsdagboek
  Ik heb een zelfreflectie journal gekocht – het Vertellis Chapters Dankbaarheidsdagboek (en nee, ik word op geen enkele manier gesponsord voor deze blog!). Ik kwam het tegen via Facebook. Het is een moment voor mezelf dat me helpt om stil te staan bij de positieve dingen die elke dag gebeuren. Ik ben nogal een piekeraar en ik focus soms te veel op wat er niet fijn loopt en pieker daar dan gerust lekker lang over. Een zorgintensief leven is immers niet altijd makkelijk… Maar dat piekeren is niet echt productief! Dit dagboek helpt me op te schrijven wat goed gaat en waar ik dankbaar voor ben. Er staan ook mooie, gerichte vragen in om over na te denken. Als ik nu bladzijdes teruglees, merk ik dat ik het afgelopen jaar eigenlijk al best wat dingen heb gedaan waarmee ik iets in mezelf heb overwonnen en dat ik wat milder naar mezelf kijk en daardoor wat liever voor mezelf ben geworden.
 2. In mijn eigen bubbel door een geluiddempende koptelefoon
  Tijd voor mezelf nemen lukt best aardig als iedereen de deur uit is, maar als man en/of kinderen thuis zijn vind ik dat echt enorm lastig. Ik heb altijd het gevoel dat ik iets moet doen. Mee moet helpen, etc. Om die reden heb ik mezelf een noise cancelling (geluiddempende) koptelefoon cadeau gedaan. Het feit dat ik een cadeau aan mezelf heb gegeven is al een compleet unicum. Dat vond ik dan ook best lief van mezelf! 😉 Zodra ik de koptelefoon opzet hoor ik niks meer om me heen. Ik zit helemaal in mijn eigen bubbel. En ik vind het heerlijk! Ik gebruik hem als een van onze pgb-ers er is en ik me even terug wil trekken, of soms spreek ik met Tycho af dat ik even afhaak en tijd voor mezelf neem. Dan trek ik me terug op onze slaapkamer en ga ik onder een fleecedeken met een kop thee zitten lezen, of ik kijk een film. Net waar ik zin in heb. Dat ik dat doe is een enorme stap!
 3. Orde in de chaos scheppen door de SuccesPlanner
  Ik heb, zoals vrijwel alle ouders, veel planningen / agenda’s in de gaten te houden. En ik hield overal iets bij: op mijn telefoon, op mijn laptop, onze gezinskalender aan de muur en ook nog mijn zeer geliefde post-its met lijstjes die ik overal plak. Ik wilde graag één plek waar ik mijn eigen agenda, die van ons gezin én de zorgagenda van Bommel kwijt kon. Op Instagram zag ik de SuccesPlanner voorbijkomen en die heb ik aangeschaft. Ik heb de Zen editie en ik vind hem super fijn! Ik kan er alles in kwijt en door het gebruik van kleuren (colour coding) heb ik een nog beter overzicht voor wie wat gepland staat en wat ik moet doen. Daar wordt mijn visueel ingestelde ik heel blij van en het geeft rust in mijn hoofd.
  Naast een agenda is de SuccesPlanner ook een werkboek voor persoonlijke groei. Hij laat je nadenken over wat je écht wilt, zowel zakelijk als privé, je kunt gerichte doelen stellen en hieraan werken, reflecteren op de maand die geweest is en er staat veel inspiratie in aan quotes en om aan jouw dromen te werken. Iets wat ik voorheen nooit deed: letterlijk tijd blokken voor mezelf. Sinds ik deze planner heb doe ik dat wel en die tijdsblokken zijn heilig voor mij!
 4. Ontspannen door te mediteren met een app
  Het is voor iedereen belangrijk om te ontspannen, maar voor Mantelmama’s en papa’s zeker! Je hebt tegenwoordig allerlei apps binnen handbereik om je even weg te voeren van de dagelijkse, zorgintensieve beslommeringen. Zelf gebruik ik graag The Tapping Solution App. Deze biedt zowel gratis als betaalde meditaties. De app is een combinatie van positieve affirmaties, EFT en mediteren. Helaas is deze app er alleen in het Engels. Wat is EFT?
  EFT staat voor Emotional Freedom Techniques. Tijdens het zogeheten tappen of kloppen focus je op de negatieve emotie die op dat moment speelt. Dat kan een angst, een zorg, een nare herinnering of elk ander onopgelost probleem zijn. Je focust mentaal op dit specifieke issue. Vervolgens klop je met je vingertoppen een aantal minuten op 9 specifieke punten (meridiaanpunten) op je lichaam. Dit kloppen stuurt een kalmerend signaal naar je hersenen waardoor je kunt ontspannen, je stress loslaat en je ook de negatieve emotie verwerkt. Persoonlijk vind ik EFT een beetje lijken op EMDR therapie, maar het is een light variant die je heel makkelijk zelf kunt doen (Meer info? Even googelen!). 
  Liever een Nederlandse App? Meditation Moments heeft ook fijne meditaties, al zitten er best wat achter een betaalmuur, of probeer de volledig gratis VGZ Mindfulness App (je hoeft er niet bij VGZ voor verzekerd te zijn!). Ik heb ze alle 3 op mijn telefoon. Dan zet ik mijn geluiddempende koptelefoon op, ontspan en heb even een moment voor mezelf!

Ik ben benieuwd welke van deze 4 dingen jou aanspreekt. Of misschien heb je zelf een product dat je gebruikt of een ritueel of ding wat je doet om tijd voor jezelf te nemen. Wat jouw manier ook is, ik wens je alvast een heel mooi nieuwjaar toe en wees lief voor jezelf!

 

314 x gelezen
Er zijn geen reacties op dit bericht.

Laat een reactie achter

Alle velden zijn verplicht; het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.