Spreekbeurt
Fiene vertelde me laatst dat iemand in haar klas een spreekbeurt had gehouden en dat zij dat ook wilde. ‘Waar wil jij dan over vertellen?’, vroeg ik haar. ‘Over Bommel’, zei ze beslist. Er schoot mij een boekje te binnen dat ons hierbij kon helpen: M’n zusje is ‘gehendiekept’.
Regelmatig krijgt Fiene op school de vraag wat haar zusje precies mankeert. Dus wat dat betreft heeft ze het onderwerp voor haar spreekbeurt goed gekozen! Hoewel ik Fiene graag wilde helpen, dacht ik wel meteen: hoe gaan we dit in hemelsnaam op een begrijpelijke manier aan de klas uitleggen? Ik kwam op het idee om het boekje van mijn Lotje&co collega Marie-José Schelvis als leidraad te gebruiken.
Bente & Elin
Het boekje M’n zusje is ‘gehendiekept’ gaat over de tweeling Bente en Elin, de 2 dochters van Marie-José. Zij zijn veel te vroeg geboren en hebben een heftige start gehad. De jongste, Elin, heeft daar een hersenbeschadiging en een gehoorbeschadiging aan overgehouden. Ze is spastisch en rolstoelgebonden. In het boekje legt Bente in begrijpelijke taal uit wat haar ‘gehendiekepte’ zusje mankeert en wat ‘gehendiekept zijn’ volgens haar betekent.
Billen op het digibord
Eenmaal in de klas van Fiene lees ik het boekje voor. Fiene laat ondertussen de bijbehorende plaatjes zien op het digibord. Mooi hoe Bente in het boek vertelt dat haar zusje niet eens zoveel anders is. We hebben immers allemaal 2 ogen, 2 handen, 2 voeten en… 2 billen. Er prijken 2 billen op het digibord en de klas ligt dubbel van het lachen!
Als het boek uit is vliegen er meteen vingers in de lucht. Fiene staat eigenlijk klaar om nog iets te vertellen, maar als een echte spreekbeurtprofessional gaat ze eerst in op de vragen. Is Bommel een meisje? Hoe oud is ze? En een hele mooie: krijg jij ook minder aandacht dan je zusje en vind je dat erg? Bente zegt in het boekje namelijk dat Elin meer mag dan zij en dat ze dit niet leuk vindt.
Stoere Fiene
Fiene vertelt ze dat ze soms inderdaad minder aandacht krijgt, maar dat ze dit ook wel snapt. Bommel kan namelijk nog niks zelf. Maar, geeft Fiene aan, Bommel mag ook veel dingen niet die zij juist wél mag. Dus het is niet zo erg, zegt ze. En als de klas hoort dat Bommel 4 jaar is, komt de vraag waarom ze nu dan niet in Groep 1 zit. Fiene legt het simpel uit: omdat Bommel nog niet snapt wat ze in Groep 1 allemaal moeten kunnen. Trots kijk ik toe hoe relaxed Fiene met de vragen omgaat en haar klasgenoten antwoord geeft. Stoertje!
Tot slot vertelt Fiene wat Bommel en Elin met elkaar gemeen hebben en welke verschillen er zijn. Daardoor komt het gesprek op het punt waar Bente in het boekje mee begint: eigenlijk verschillen we helemaal niet zoveel van elkaar. Het gesprek gaat dan ook over iets waar de hele klas ervaring mee heeft: lastige broers en zussen. Want, dat zijn broers en zussen soms nu eenmaal, of ze nu ‘gehendiekept’ zijn of niet!