5 minuten –  en waarom ze pure magie zijn voor deze Mantelmama
Vera
13 mei 2015

5 minuten – en waarom ze pure magie zijn voor deze Mantelmama

“Wat een vrolijke meid vandaag! En terwijl we liedjes zongen heeft ze 5 minuten in de sta-tafel gestaan.”, dat stond vandaag ‘zomaar’ in het mapje van het medisch kinderdagverblijf. Wat?! MIJN KIND HEEFT 5 MINUTEN IN EEN STA-TAFEL GESTAAN!!! Dit soort nieuwtjes horen in de krant, of bij gebrek daaraan: op een blog! 5 minuten in de wereld van Mantelmama’s en papa’s staat gevoelsmatig gelijk aan ruim een uur. Want als het op dit soort dingen aankomt telt elke seconde…

Tijd wordt op de een of andere manier heel belangrijk als je een zorgintensief kindje hebt. Sowieso hangen we van tijden aan elkaar als ouders. Voedingsschema’s, slaaptijden, medicatie tijden en ophaal & wegbreng momenten. Maar dus ook ‘de duur’ van iets. Het blijkt een heel belangrijk gegeven dat wordt geanalyseerd en waar vervolgens een plan uitrolt. Hele oefenschema’s worden erdoor bepaald.

Milliliter meer, minuut minder
Ik weet nog goed dat we, toen Bommel nog zelf een flesje dronk, bijhielden hoeveel ml ze dronk en hoe lang ze daar over deed. Ook volgde daarna de analyse of ze na het drinken moe was of dat ze nog energie had om wakker te zijn en te spelen. Dit bespraken we met onze pre-logopediste. De milliliters en tijden bepaalden ons volgende stapje. Ons volgende doel. Hoe euforisch je kunt zijn met een ml meer en een minuut minder… Geluk met een grote G!

Tijd uitbouwen
Ook bij fysiotherapie is tijd een big deal. Hier gaat het meer om het uitbouwen van tijd. Terwijl je bij voeding zoekt naar het inkorten van tijd. Ik was zo ontzettend blij toen Bommel voor het eerst 3 seconden zat. 3 seconden! Je denkt misschien: die vrouw is gek geworden. Het zijn maar 3 seconden, lekker belangrijk. Maar het is het allerbelangrijkste wat er is. Zeker als de ontwikkeling van je kindje anders loopt dan normaal. In die 3 seconden schuilt een hele wereld aan potentie, hoop, groei en ontwikkeling. Het feit dat Bommel kon zitten, al was het 3 seconden; ze zat! Ze kon het fysiek aan. Toen ze dat eenmaal had laten zien… onbeschrijfelijk wat dat met je doet.

Pure magie
En vandaag ineens deze prestatie van wereldformaat. Want dat is het! Maar wat maakt deze 5 minuten nou zo magisch? De vorige keer (1e x) ging Bommel helemaal over de flos. Zelfs zo erg dat ze haar beentjes volledig optrok en zich zo uit de banden wurmde. En nu overwon mijn dappere dodo haar sensorische issues met haar voetjes, durfde ze op de grond te zetten, stelde haar papa & mama gerust dat ze nu aan het werken is aan haar heupontwikkeling EN… dat deed ze niet 1 of 2 seconden, maar ‘gewoon’ 5 hele minuten. Wat mij betreft is dat magie op zijn puurst!

 

113 x gelezen
1 reactie
Minke schreef:

Ook dit weer zo herkenbaar. Hoe blij je kan zijn met voor andere ieniemienie stapjes. Maar ook zie je ineens dingen, die ik bij mijn oudste dochter nooit gezien had. Daar waren de stappen van liggen, naar draaien, naar tijgeren, naar zitten, naar kruipen etc etc. Bij Maud zijn we enorm blij als ze een paar seconden op haar handjes heeft gesteund als ze op haar buik ligt. En zelfs haar grote zus Jolijn, roept dit regelmatig vol enthousiasme naar mij als zij Maud dit ziet doen.
Net zo enthousiast waren wij toen Maud vorige week zo ineens een paar seconden bleef zitten, wauw!!!! Het zitten zit er dus in, ze gaat dit ooit kunnen!! Nu "geduldig" afwachten wanneer het moment komt dat ze het echt alleen kan 🙂

Laat een reactie achter

Alle velden zijn verplicht; het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.